trehundrasextiofemdagarnu.blogg.se

En berättelse om kärlek. En berättelse om sorg. En berättelse om att försöka ta sig upp. En berättelse om att försöka bli stark och självständig.

Dag 156

Kategori: Allmänt

Världens godaste bulgursallad

Min kollega (och fina vän) sa häromdagen att hon tyckte att jag skulle lägga ut fler recept på bloggen. Det var roligt att hon sa det. Bara så där liksom. Och igår kväll skrev the guy in Gothenburg på skoj att om jag blev den gamla mat- och baktokiga S igen, då minsann ville han att jag skulle komma till Göteborg. Alltså. Jag älskar mat. Jag älskar efterrätter och bakverk. Men det är som att något slog slint där för sju månader sen. Lusten, glädjen och inspirationen rann ur mig och även om den så sakteliga kommer tillbaka på andra områden är det som att mat och bak inte riktigt hänger med. För det var ju honom jag lagade mat till. Och det var han som åt mina bakverk. Både de lyckade och de mindre lyckade (ibland totala katastrofanrättningar) åt han med stort engagemang.

Men hörni. Han får inte ta det från mig också. Han får inte det. Jag ska banne mig tvinga fram det. Trots att det nu råkar ha fastnat med något jäkla superlim långt därinne i mig ska jag fasiken dra ut det. Så, here we go!

En gång i tiden tyckte jag att bulgursallad var det godaste i hela världen. Jag var helt galen och gjorde tio portioner som jag åt i flera dagar. Fy fasiken va gott jag tyckte det var med bulgursallad. Och nu ska ni minsann få veta hur man gör. Världens godaste bulgursallad.

Först steker du vermicelli (tunna pastabitar som kostar typ fem kronor i affären) i lite olja/smör. När de har blivit ljusbruna häller du i bulguren. Gärna den lite grövre sorten. Stek en stund och smula sen ner en buljongtärning samtidigt som du täcker med vatten. Lock på. När bulguren är färdig - rör ner en liten klick smör (dock ej nödvändigt...).

I en stor skål lägger du sen skuren salladslök (eller annan lök), sojabönor (om du vill), färsk bladspenat (eller annat valfritt blad du gillar), sugar snaps (för att det är så gott), skurna ärtskott (ja, ärtskott, pröva det nu!) avokado (om du har en lagom mjuk en), granatäpplekärnor (färska, nej, det är inte så svårt att pilla ut dem, bryt och använd händerna), smulad fetaost (viktigt, inte den i bitar inlagd i olja), hackad koriander (om du inte tycker att det smakar tvål såklart), rostade pinjenötter (om du har råd) och den något avsvalnade bulguren.

Rör ihop en dressing av massa citron/lime, lite hackad chili, olivolja, salt, peppar och socker (eller honung) och häll över.

Servera hela härligheten med en klick aioli. Grillad/stekt kyckling är också mirakulöst gott att ha till. Och hur man gör världens godaste kyckling ska jag berätta en annan dag. Lovar.

Kommentarer

  • Emelie säger:

    Himla gott det lät! Speciellt med kyckling till ;)
    Man märker att du gillar matlagning och bakning så jag tror verkligen på att du kommer hitta tillbaka och tycka att det är lika roligt igen < 3
    Längtar till ditt kyckling recept också :D

    2014-04-04 | 09:35:19
  • GC säger:

    Låter ju så gott att jag ska till ica om en stund och köpa va som behövs och så blir det din goda sallad för mig ikväll. Så kul med något nytt. Tack :)

    Svar: Åh, va roligt. Man kan ju såklart ha i lite vad man gillar. Så fantisera fritt!
    trehundrasextiofemdagarnu.blogg.se

    2014-04-04 | 09:51:53
  • W säger:

    S, har läst din blogg sen den dagen Elaine skrev ut den på sin blogg men aldrig kommenterat. Det pirrar i min mage nu när jag läser om hur glad du är :) Du har även skiftens gåva! Trevlig helg!

    2014-04-04 | 10:06:27
  • Anna säger:

    Åh, bara av att läsa receptet förstår man att du är grym på att att laga mat och baka. Sluta aldrig med det! :)
    Sen att du skriver ett recept så att man fnittrar när man läser dina kommentarer om ingredienserna är ju klockrent. Du är verkligen på väg tillbaka nu! Så himla kul att läsa! <3

    2014-04-04 | 10:40:05
  • Sara säger:

    Hej!

    Gud vad roligt att höra att du är glad :D Tycker verkligen du ska hålla på mer med matlagning om du gillar det, det kan ju skingra tankarna lite om inte annat :)

    Jag tänkte att du kanske ville ha något annat att tänka på en dag som denna också :) Vi har mejlat lite förut du och jag, men jag håller på och skriver en bok och har nu beslutat mig för att lite smått börja visa den för allmänheten. Jag har startat en blogg, med adressen här, som jag tänkte lägga ut ett kapitel per dag i.

    Du får gärna följa med och läsa och säga vad du tycker, jag skriver ju lite rätt ut från huvudet så det kan hända att det är lite stavfel och småfel, halva boken är färdig ca, men det kommer komma ut eftersom på bloggen och till slut är planen att hela boken ska kunna läsas av alla :)

    Hoppas du kan följa med och läsa, hade varit roligt :)

    Svar: Va roligt Sara! Duktigt! Jag ska läsa.
    trehundrasextiofemdagarnu.blogg.se

    2014-04-04 | 11:45:43
    Bloggadress: http://skepnadsskiftaren.blogg.se
  • Anna säger:

    Åh vad skönt att se ett sånt här inlägg! :) Powerkram till dig!

    2014-04-04 | 12:07:27
  • Hanna säger:

    Asså haha förlåt för världens löjligaste, mest omogna och dumma råd (kan inte låta bli) men kan du inte kalla honom för något annat än "han"? Det blir så sentimentalt och sorgligt, att det är HAN som är "han", om du förstår hur jag menar. Jag kallade mitt ex för "det lilla äcklet" sådär till vardags. Tyckte det var jättekul, skrattade rått inom mig varje gång jag sa det men den där äckliga sentimentala romantiserade bilden av honom fick sig faktiskt en törn av att jag tvingade mig själv att inte ständigt tala om honom som mannen i mitt liv utan som en... dålig karaktär i en dålig sketch, typ. Sedan förstår jag att det inte gör sig så bra i en text.. men ändå hahaha. Det lilla äcklet är kanske väl fånigt, men kom på vad som helt för löjlig karäktär i en film eller bara ett konstigt helt påhittat litet ord som du kan skratta åt. Gärna något lite gulligt och löjligt så att det blir lagom förminskande och samtidigt roligt men inte uppenbart elakt :D och så tänker du dig honom som det. Som sagt, världens töntigaste råd men för mig hjälpte det lite. Fast jag kanske är konstig haha. Kram på dig!

    2014-04-04 | 12:11:02
  • Frida säger:

    gu så härligt gott det lät!! dra fram mer sådant ur mörkret och fortsätt kämpa och vinna!

    2014-04-04 | 12:12:13
  • Anonym säger:

    Alltså jag blir så rörd när jag läser detta, för det är såna framsteg. Sitter här med tårar i ögonen och är så himla glad att du tagit dig många fler steg på vägen än dag 1. Kram!

    2014-04-04 | 12:17:01
  • Caroline säger:

    Men smask!! Här sitter jag helt hungrig och tuggar på ett äpple som jag inte är direkt sugen på. Det där låter grymt gott! Fler recept tack :D Trevlig helg S!

    2014-04-04 | 15:59:54
  • Angelica säger:

    Alltså wow! Jag gillar inte matlagning för fem öre och jag förstod typ inte vad en endaste ingrediens var, men sättet du förklarade på var så roligt å briljant att jag vill prova den där rätten!
    Skulle du någon gång släppa en kokbok(för man vet ju aldrig!) så kommer jag köpa den :D

    Svar: Men åh, vad glad jag blev nu. Tack Angelica.
    trehundrasextiofemdagarnu.blogg.se

    2014-04-04 | 16:52:26

Kommentera inlägget här: