trehundrasextiofemdagarnu.blogg.se

En berättelse om kärlek. En berättelse om sorg. En berättelse om att försöka ta sig upp. En berättelse om att försöka bli stark och självständig.

Himla god kyckling

Kategori: Allmänt

Jag har ju länge pratat om att jag ska ge er fler recept, särskilt nämnde jag någon gång ett kycklingrecept minns jag. Haha, om jag ska vara ärlig minns jag inte helt vad för kyckling jag tänkte på just då, men här kommer i alla fall ett litet recept på en himla god kyckling.

Ta kycklingfilé. Skär upp den så som du bäst tycker om den - i strimlor, i bitar, utbankad eller liknande. Eventuellt vill du även trä kycklingen på blötlagda spett men det är ju verkligen bara en fråga om man gillar pinnar eller ej. Själv brukar jag undvika dem om jag inte har storfest, då känns det av oklar anledning som om spett är ett givet val. Ja, fråga mig inte, men så känns det.

I vart fall. Kycklingen är uppskuren och du kan äntligen fortsätta med det roliga. Stoppa en jäkla massa skalad ingefära (jag veeeet, jag älskar de där fula knölarna), lite vitlök (tänk någon klyfta eller två (eller tre om du är lagd så)), en urkärnad röd chilifrukt (akta ögonen!), mer limeskal än du tror (ja, det fungerar med citronskal också - bäst är dock såklart citrongräs och limeblad om man är så exotisk av sig), stora mängder limejuice (ja, citronjuice fungerar - herregud det borde ni förstå vid det här laget...;)), lite olja (så att det går ihop sig), en nypa socker och salt i en matberedare (ja, mixer eller annat krossande redskap kan också fungera). Mixa till en härlig röra. Och - tada!

Så. Du kan mycket väl stanna där och få en utmärkt trevlig marinad. Men om du vill vara lite spejsig (vilket du allt som oftast vill) så häller du också i en skvätt sweet chilisås, jordnötssmör (vräk på bara), sesamolja (inga jättemängder), och koriander (ta stjälkarna!!). Därutöver kan man lätt slänga ner red curry paste, sambal oelek och soja också, men jag brukar faktiskt hoppa det.

Puh! Nu bör du ha en riktigt krämig röra där i matberedaren. Oavsett vad som nu hamnade där till slut... Häll så röran över kycklingen, antingen i skål eller plastpåse. Plastpåse är grymt, ta helst två stycken och lägg in i kylen över natten (räcker med någon timme om du har bråttom). Efter några timmar (läs minuter om tiden är knapp och magen kurrar) masserar du påsen lite så att kycklingen riktigt får tillfälle att suga i sig allt gott.

Trä eventuellt upp kycklingen på spett och gör sen en liten snabb glaze att pensla på. Ta en skvätt sweet chilisås (om du har), honung (eller socker om det krisar), lime (citron) och salt. Glaze klar. Man kan även spara lite marinad och blanda ut i glazen. När jag tänker efter är det just det jag brukar göra. Eh, just det. Gör så för tusan, det blir grymt!

Grilla kyckling och pensla sådär litegranna under tiden så att det känns bra. Över den färdiga kycklingen kan du också hälla lite sparad marinad (inte använd för tusan - av såna basilusker kan man typ dö (?!)). Ja. Ni förstår. Akta er för kycklingbaciller. Men ät mycket marinad. För den är stört god. Så god att man kan överväga att ha den som dricka också... Eh. Ja.

Jahapp! Så var det klart. Servera kycklingen till en cool nudelsallad, ris, bulgursallad, stekt blomkål eller andra grönsaker och en liten vitlöksyoghurtsås. Eller jordnötssås. Eller aioli. Eller annat gott. Ja, trots märkliga ingredienser passar den faktiskt till osedvanligt många saker. Egentligen är det ju bara fantasin som sätter gränser. Min fantasi sätter sällan gränser. Ibland blir det knas, ibland blir det guld. Den här veckan som kommer ska jag banne mig skapa lite guld. Oh ja. Lite guld comin' up.

Kommentarer

  • Bea säger:

    Recept brukar ju inte vara så spännande att läsa, men du skrev det på ett så roligt sätt att jag visst råkade läsa hela! :-D

    Svar: Åh, tack Bea!! :)
    trehundrasextiofemdagarnu.blogg.se

    2014-07-20 | 08:15:13
  • Malin säger:

    Varför äter du kött?

    Svar: Hahaha. Va?! Jag äter kött, kyckling, fisk och skaldjur ibland, men oftast äter jag faktiskt vegetariskt. Tycker iofs att man får äta precis vad man vill även om det såklart vore bra om alla kunde dra ner sin köttkonsumtion.
    trehundrasextiofemdagarnu.blogg.se

    2014-07-20 | 16:25:11
  • Therese säger:

    Haha, vilket underbart fantastiskt och härligt förvirrande recept! :D sjukt kul att läsa och jag blir ännu sugnare på att testa! Tack för matinspon <3

    2014-07-20 | 17:59:43
    Bloggadress: http://miaulin.blogg.se
  • A säger:

    Låter gott. Får prova nu när jag ska laga till familj och vänner! Kram kram

    2014-07-20 | 19:33:05
    Bloggadress: http://motnyalivet.blogg.se

Kommentera inlägget här: